Portré és műtermi fotózás – női modell

Softbox
Zsiga Melinda – fitness modell

Ismét modellel dolgozhattunk a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok Portré és műtermi fotó órán, most Zsiga Melinda fitness modell állt és ült rendelkezésünkre.

Ezen az órán egy számomra nem szokványos rózsaszín, mondhatnám pink háttérrel dolgoztunk. Ez a szín nagyon jól állt a modellnek, és nem utolsó sorban remek színeket tudtunk varázsolni vele a különböző fény beállításokkal. Meglepő, de végül nagyon bejött ez a háttérszín. Ezen az órán kevesebbet kísérleteztünk a fénybeállításokkal, de annál többet a modellel. Nagyjából végig egyetlen fényforrást használtunk különböző fényformálókkal. A fotók nagyrészét beállító fénnyel fotóztam,kivéve a 13-19. képek. A fotókon fény, kontraszt, bőrretus és színkorrekciós utómunkát végeztem.

Beauty dish

Az első világítás beállítás beauty dish volt (1-8 fotó). A beauty disht alapvetően portré fotózásnál használják, főleg arc felsőtestre. Hatása olyanmint egy reflektoré, vagyis elég kemény fényt ad, nem lágyít mint egy softbox. Mivel azonban a beauty dish közepén van egy terelő így ez a világítás nem égeti ki az arcot, hanem szépen egyenletesen osztja el a fényt. Szemben pedig szép kerek fénnyel tükröződik. A trükk az, hogy minél közelebb érdemes helyezni az archoz akkor éri el a legjobb hatást. Ha a modell fiatal szép bőrrel, akkor a beauty dish kiválóan emeli a modell szépségét. Idősebb, bőrproblémákkal rendelkező modelleknél érdemesebb softboxot vagy ernyőt használni. A beauty dishről és használatáról itt egy 16 perces videó >>> 

Az első négy fotónál ez volt az egyetlen fényforrás. A 5. és 6. képeken derítővel juttatunk fényt a modell szemébe a sapka alá. A 4. és 5. képen a háttér a terem sárgás – narancsos fala volt, ami ebben a beállításban okkersárgává vált szépen rímelve a modell bőrével.

A modellt az álló pozíciók után egy székre ültettük, itt sajnos a 85 mmessel nem tudtam egészalakos fotókat készíteni (túl közelire vágta a képeket), így maradtak a közeli részletek. A 7.képen valószínűleg volt egy második fényforrás is, de mivel nem én voltam a fény komponáló, sajnos nem emlékszem, hogy pontsan mivel világítottunk. Minden esetre az látszik a képen, hogy balról jön fény a modell arccsontjára, és jobbról a szemébe is. A 8.képen a baloldali fényforrást már nem használtuk.

Softbox

A következő fénybeállítás egy nagyméretű, négyszögletes softbox volt, amivel a modell felső testét kíválóan meg lehetett világítani (9-16. kép). A softboxnak nagyon szép lágy fénye van, ami jól áll fiatal és idősebb modelleknek is.  Érdekes, hogy ezzel az alacsonyabb fényerejű világítással a pink hátterünk egészen bordósra váltott. A modell ezeken a képeken egész közell áll a fényforráshoz. Mivel ez az egyetlen fényforrás, ami a kamera bal oldaláról világítja meg a modellt  és arcán szépen, karakteresen látszanak az árnyékok. Érdemes megnézni, hogy a lágy fény milyen szép átmenetes árnyákot vet a modell nyakára, összehasonlítva például a következő sorozatban lőtt méhsejt rácsos reflektoros világítással.

Fotózás villanófénnyel

A 13-19-es fotókat vakuval fényképeztem, itt én irányítottam a modellt. Két szép félalakos képet szerettem volna, ahol az egyiken mosolyog, míg a másikon inkább szigorúan néz a modell. Ez a két arca nagyon megtetszett Melindának. A 13. kép azért lett kissé ciklámen színű, mert a beállító fényes fotózássrán tungsram fehéregyensúlyt használtam, és ezt elfelejtettem vakura átállítani az első fotónál. Elvileg Lightroomban ez korrigálható, de nekem nagyon megtetszett ez a színvilág és szerintem elég jól áll a modell barna bőrének is. A fekete-fehér szintén nagyon előnyös Melindának (14. kép), ez talán a kedvenc képem a fotózásból. Ezeken a képeken megpróbáltam a modell egyenes testtartását kissé megdönteni, egy kicsit nőiesebb pozícióba állítani. Mivel a fény oldalról jött, ez szépen kiemeli a fitness modell hasizmait a szürke felső alatt is.

Néhányszó a gépbeállításról, hamár a fehéregyensúly szóba került. Beállító fény mellett, mivel az alacsonyabb fényerőre volt állítva mint a vaku magasabb iso, blende és zársebesség értékeket kellett használni (iso 400; f1,8-4; 1/80-160), míg vakuval nem csak a fehéregyensúlyt, de ezt a hármast is át kellett állítani (iso 100, f5,6, 1/200). A zársebességet vakuval való fotózáskor 1/125, 200 köré kellett vinni, különben a vaku villanáshoz képest túl gyorsan zár a rekesz és ez látszódni fog a képen. Erről bővebben ezen a videón >>>

Kézfotózás

A 17-19-es képeken a fényforrás egy reflektorra szerelt méhsejt rács volt, ami a beauty dishez hasonló kontrasztos, mégis lágy világítást eredményez. Először egy kendővel próbáltam félalakos portréket készíteni, míg a modell táncszerű mozgásban volt, ám helyhiány miatt ezek a képek nem sikerültek túl jól, mert sajnos mindig le kellett vágni valamilyen részletet Mivel Melinda körmei szépen voltak manikűrözve, szerettem volna egy olyan képet, ahol ez jól látszik. Több kézpozíció próba után a 18. képnél maradtam. Megjegyzem nagyon nehéz szépen kezet fényképezni, úgy hogy az esztétikus legyen, de ne túl mesterkélt. Itt egy jó kis összefoglaló videó kéz pozíciókról >>> és a videóhoz tartozó cikk >>>

Surlófény

Az utolsó három fotót más állította be, így én ismét a beállító fénnyel fényképeztem. Ezeken a képeken megpróbáltuk kihasználni a fitness modell adottságait. A modell bal oldaláról érkező méhsejt ráccsal terelt reflektor nagyon szépen előhozza a modell hasizmait. Ezt a világítást ha lehet kipróbálom majd kismama portréknál is, ott is jó lehet a szép idomokat megmutatni.

A következő órán ha minden igaz terepre megyünk és nem profi modelleket fogunk lencse végre kapni. Kíváncsi vagyok milyen sikerrel.

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .