brandon-headshotBrandon Staton 2010-ben egy fotós projekbe kezdett. Elhatározta, hogy fényképet készít 10 000 new yorkiról, hogy így mutassa be a város és lakói sokszínűségét. Brandon New York utcáin sétálva szólítja le a járókelőket és fotózza le őket. Az elkészült képeket kis történetekkel, gondolat morzsákkal osztotta meg a Facebookon. Ez a Humans Of New York lényege.

81KoTkfKTrLA történetek nagyon változatosak, van aki azt mondja el, hogy miért abban a ruhában indult el otthonról, amiben Brandon lefotózta, és van hogy olyan történetet mesélnek, hogy eláll a lélegzetünk, vagy elszorul a torkunk.

Sosem tudhatod milyen történeteket tudna mesélni a villamoson veled szemben ülő bácsi, a virágárus néni a sarkon, vagy a lány a kávézóban a szomszéd asztalnál.

Brandon az elmúlt hat évben New York után bejárta a fél világot, volt az ebola sújtotta övezetben Afrikában, Kínában, járt Pakisztánban és Ukrajnában, követte a szíriai menekültek útját, fotózott börtönben. Azeken a helyeken is közvetlenül állt szóba az emberekkel, így mutatta meg, hogy mi történik azokon a helyken, amiről mi csak a hírekből hallunk. Időközben az oldal követői hihetetlen erős közösséggé kovácsolódtak és számtalan jó ügyért fogtak össze.

Íme néhány számomra emlékezetes szösszenet/történet az elmúlt évekből.

Ennek pakisztáni anyukának a története volt az ami először rádöbbentett, hogy mekkora erő van Brandon fotóiban és a HONY közösségben. Miután Brandon kiposztolta ennek a Hepatitis C-ben szenvedő, bántalmazó családból menekülő anyukának a történetét spontán gyűjtés indult meg és a pakisztáni HONY közösség is összefogott, hogy otthonhoz és gyógykezeléshez segítsék őket.

Brandon van hogy több fotón keresztül mutat be egy egy személyt, és így a közösség lélegzet visszafojtva várja, hogy vajon hogyan végződik a történet.

Két hete Brandon egy gyermekrákkal kutató intézmény a Memorial Solan Kattering Cancer Center dolgozóival és betegeivel készített interjúkat és fotókat. A történetek egyszerre szívszorítóak és felemelőek. A fotósorozat megjelenése közben Brandon adománygyűjtést is indított az intézet javára. Az elmúlt 2 hétben 90 000 ember adakozott összesen 3,4 millió dollárt gyűlt össze, ami csaknem 1 milliárd forint. Elképesztő erő van Brandon fotóiban és a történetekben.

Mindez egy egyszerű kis fotó projektből indult. Nekem nagyon sok inspirációt adott az oldal, ezért gondoltam hogy megosztom veletek is, kövessétek Brandont és a HONY történeteket, szerintem megéri.

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .