ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

 

Bevezetés

Ez a tájékoztató azt mutatja be, hogy az Adrienn Herve Photography fotós szolgáltatás iránt érdeklődés és a szolgáltatást igénybevétele során a vállalkozás milyen személyes adatokat, hogyan és meddig kezel, valamint hogy hogyan lehet ezekkel az adatokkal kapcsolatban információt, módosítást illetve törlést kérni, illetve panaszt benyújtani.

A pontos jog szabályi hivatkozások az átláthatóság kedvéért a tájékoztató végén találhatók.

 

Ki az adatkezelő?

Név: Herve-Havasi Adrienn

Adószám: 54368024-1-41

E-mail: szia(kukac)adriennherve(pont)com

Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út. 4/a

Telefon:06 húsz 315 7598

 

Milyen személyes adatok kerülnek hozzám, ezeket hogyan és mennyi ideig kezelem?

Hozzám kerülő adatok ajánlatkérés, megkeresés esetén

  • E-mailen keresztül megkeresés esetén az ajánlatkérő e-mail címe, illetve egyéb adatai, melyeket a levelezés során megadott. A levelezésre Gmail fiókot (Google Inc.) használok. A levelezéseket 5 évig őrzöm. Kivételt képeznek azok az emailek, melyekben a fényképek használatáról van szó. Ezeket elévülésig (a fényképek végleges törléséig) őrzöm.
  • Kapcsolatfelvételi űrlapon való megkeresés esetén a következő adatok érkeznek hozzám: név, e-mail cím, IP cím, megkeresés időpontja, illetve azok az adatok, melyeket az ajánlatkérő a megjegyzés rovatban megadott. A kapcsolati űrlap szintén a Gmail fiókomba érkezik, ezeket a leveleket is 5 évig őrzöm. Kivételt képeznek azok az e-mailek, melyekben a fényképek használatáról van szó. Ezeket elévülésig (a fényképek végleges törléséig) őrzöm.
  • Facebook.com oldalon való megkeresés esetén a megkereső nevét és nyilvános profilját, illetve a levelezésben megadott adatokat látom. Ezeket egyéb módon nem kezelem.
  • Telefonos megkeresés, egyeztetés során a megkereső telefonszámát a telefonom a híváslistájában 60 napig tárolja, ezekhez nevet nem rendelek, egyéb módon nem tárolom.

Adatok kezelése írásos megrendelő, szerződés kötés, számla kiállítás esetén

  • Amennyiben szerződéses kapcsolatba lépek ügyfelemmel, a szerződésben és megrendelőben a következőket rögzítem: név, születési dátum, anyja neve, lakcím esetenként e-mail cím. A szerződéseket és megrendelőket elkülönítve tárolom a fenti címen és 8 évig őrzöm. Kivételt képeznek ez alól a modell szerződések, és fényképek használatába beleegyező nyilatkozatok, melyeket elévülésig (a fényképek végleges törléséig) őrzök.
  • Számla adás esetén az ügyfelek neve és lakcíme kerül a számlatömbre. A számla tömböket elkülönítve tárolom a fenti címen és 8 évig őrzöm.

Fényképek (képmások) kezelése

  • A fotózás során készült (nyers és kidolgozott) képeket jelszóval védett számítógépemen és két külső adattárolón tárolom a fenti címen. A képeket legalább egy évig őrzöm későbbi rendelés vagy esetleges adatvesztés esetére, erről minden esetben külön tájékoztatom az ügyfeleket. A képek végleges törlése esetén előzetesen külön tájékoztatót küldök. A képeket semmilyen formában nem használom egyéb célra, amennyiben arra külön engedélyt nem kapok.
  • A képeket átmenetileg, az ügyféllel való megosztás idejére Dropbox (Dropbox Inc.) szolgáltatásba is feltöltöm. Miután az ügyfél a képeket letöltötte innen véglegesen törlöm.
  • A fényképeket kizárólag akkor hozom nyilvánosságra, ha arra engedélyt kapok. Az engedélyt írásban (szerződés, e-mail) vagy szóban kérem. Az engedély megadása mindig önkéntes és kölcsönös megállapodáson alapuló.

Nyereményjátékok és kérdőívek

  • Marketing és kutatási céllal alkalmanként nyereményjátékot, illetve kérdőíves kampányt szervezek. A kérdőívekre a válaszadás és a nyereményjátékon való részvétel mindig önkéntes jellegű. Az ezekben megadott személyes adatok használatára külön beleegyezési nyilatkozat van. Ezeket az adatokat (pl. név, e-mail cím) csak ebben az esetben használom és csak arra a célra, amiről az adott nyereményjáték, illetve kérdőív a szabályzatában engedélyt kér.
  • Az így beérkezett adatokat elévülésig jelszóval védett számítógépemen és Google Drive (Google Inc.) szolgáltatásban őrzöm.
  • Az akciók lebonyolításához alkalmanként külső szolgáltatót veszek igénybe Pl: Polldaddy (Automattic Inc.). Erről az adott akció leírásában tájékoztatom a résztvevőket.

Webshop

  • Van olyan ügylet, melynek lebonyolításának egyszerűsítése érdekében a képek bemutatásához és a rendelési folyamathoz webshop felületet (WooCommerce, Automattic Inc.) veszek igénybe. Tipikusan ilyen ügyletek az intézményi (óvodai és iskolai) fotózások. A felület a weboldalamon elhelyezett linkről érhető el, egyedi ügyfelenként generált jelszóval védett.
  • A webshopban tárolt adatok: elkészített képek, név, e-mail és rendelés esetén IP cím, lakcím illetve számlázási cím.
  • A webshopban tárolt képeket és adatokat legalább egy évig őrzöm későbbi rendelés vagy esetleges adatvesztés esetére, erről minden esetben külön tájékoztatom az ügyfeleket. A képek végleges törlése esetén előzetesen külön tájékoztatót küldök.
  • A webshopban történt rendelések a Gmail fiókomba érkeznek, melyeket az “Hozzám kerülő adatok ajánlatkérés, megkeresés esetén” pontban részletezettek szerint kezelek.

Az adriennherve.com weboldal müködtetése során kezelt adatok

Hozzászólások

  • A weboldalamon a blogbejegyzéseknél lehetőség van hozzászólásra. Hozzászólás beküldésekor a hozzászólási űrlapban megadottakon (név, e-mail, weboldalcím, hozzászólás) kívül begyűjtésre kerül a hozzászóló IP címe és személyes adatként nem értelmezhető böngészőazonosító karakterlánc a kéretlen tartalmak kiszűrése céljából.
  • A hozzászólás elfogadása után, a hozzászólásunk tartalma megjelenik nyilvánosan.

Kapcsolatfelvételi űrlap

  • Ahogy azt a “Hozzám kerülő adatok ajánlatkérés, megkeresés esetén” résznél írtam, a kapcsolat felvételi űrlapon keresztül érkező megkeresések esetében különböző adatok kerülnek hozzám.
  • Felhasznált adatok: IP cím, böngésző és eszköz típusa, név, email cím, weboldal, és az üzenet —ezeket az adatokat az Akismet szolgáltató (Automattic Inc.) kezeli spam szűrés céljából. Az adatok és az üzenet tartalma ezután hozzám kerül a fenti bekezdésben leírt módon.  

Sütik (Cookie-k)

A sütik vagy cookiek olyan információ csomagok, melyek a weboldal szervere és a látogató böngészője közötti kommunikáció gyorsítását szolgálják. Ezek célja többek között, hogy ne kelljen mindig újra és újra ugyanazokat az információkat letölteni, hanem bizonyos dolgokat eltárol így gyorsítva az oldal töltődést vagy a böngészést.

Weboldalam a következő sütiket használja:

  • A blogbejegyzéseknél hozzászólás írása után weboldalam a megadott nevet, e-mail és web címet sütiben eltárolja. A tárolás csak kényelmi célokat szolgál, hogy a következő hozzászóláskor ne kelljen automatikusan kitölteni. A sütik lejárati ideje 1 év.
  • A weboldal biztonsága érdekében a Cloudflare szolgáltatást használja, mely sütikkel működik. A szolgáltatás célja, hogy beazonosítsa, hogy a látogató eszköze megbízható, vagy sem. A Cloudflare szolgáltatás sütijei nem tartalmaznak személyes információt.
  • Webshop felhasználói fiókkal rendelkező látogatók bejelentkezéskor a weboldal webshop részére átmeneti sütiket állít be, annak érdekében, hogy megállapítsuk, hogy a böngésző elfogadja-e a sütiket. Ezek a sütik nem tartalmaznak személyes információt, és törlődnek, ahogy bezárjuk a böngészőt.
  • A webshopba történő bejelentkezéskor több sütit hozunk létre, amely elmenti a bejelentkezési információt és a szerkesztő felület megjelenítési opcióit. A bejelentkezési sütik két napig érvényesek, a szerkesztő felület megjelenítési opcióit tároló süti egy évig. Amennyiben az “Emlékezz rám” opciót bejelöljük, a bejelentkezés két hétig folytatódik. Kijelentkezéskor a bejelentkezési sütik eltávolításra kerülnek.
  • Az oldalon Google Analytics statisztikai programot is használunk, az ezekhez kapcsolódó süti használatot lásd lentebb.

Analitika, statisztikák

Ahhoz hogy folyamatosan tudjam fejleszteni a weboldalamat és a szolgáltatásaimat különböző webanalitikai szolgáltatásokat veszek igénybe.

Google Analytics (Google Inc.)

  • A Google Analytics program, működéséhez használ sütiket. Ezek célja, hogy elősegítsék a látogatók által  látogatott weboldal használatának elemzését.
  • A szolgáltatás használata során adatok kerülnek továbbításra. A Google Analytics keretein belül a Felhasználó böngészője által továbbított IP-címet nem vezeti össze a Google más adataival. A továbbított adatok az érintett azonosítására nem alkalmasak. A Google adatvédelmi elveiről bővebb információ itt olvasható: http://www.google.hu/policies/privacy
  • A cookie-k tárolását a látogató a böngészőjének megfelelő beállításával megakadályozhatja, azonban felhívjuk figyelmét, hogy ebben az esetben előfordulhat, hogy ennek a honlapnak nem minden funkciója lesz teljes körűen használható.
  • Google Analytics a webshop felületen a megrendelésekkel kapcsolatban a következő adatokat gyűjti: megrendelés száma, termék azonosítója és neve, termék kategória, teljes költés és a megrendelt termékek mennyisége. Google Analytics ezen a felületen is anonimizáltan kezeli az IP címet.
  • További tevékenységek, melyekről adatokat gyűjt a Google Analytics program a webshopban: oldal megtekintések, kosárhoz való termék hozzáadás és termék eltávolítás, termék lista megtekintések és kattintások, termék adat megtekintések és vásárlások.

Jetpack (Automattic Inc.)

  • A szolgáltatásban kezelt adatok: IP cím, WordPress.com azonosító és felhasználónév amennyiben be vagyunk jelentkezve WordPress.com szolgáltatásba, böngésző és eszköz típusa, az URL ahonnan érkezett a látogató és ahova továbbmegy, a látogatás ideje, a böngésző nyelve és az ország kódja, ahonnan a látogatás történt.
  • Fontos megjegyezni, hogy nekem, mint weboldal tulajdonosnak ezekhez az adatokhoz nincs közvetlen hozzáférésem. Én annyit látok, hogy például egy adott időszakban Magyarországról hány látogatás történt egy adott bejegyzés oldalán.
  • A szolgáltatás üzemeltetője (Automattic Inc.) 28 napig tárolja az IP címeket és a WordPress.com felhasználóneveket, amennyiben azok elérhetők voltak.

Más honlapról beágyazható tartalmak

  • A honlapon elérhető bejegyzések külső forrásból származó beágyazott tartalmakat (pl. videók, képek, cikkek stb.) használhatnak. A külső forrásból származó beágyazott tartalmak pontosan úgy viselkednek, mintha meglátogattunk volna egy másik honlapot.
  • Ezek a webhelyek lehetséges, hogy adatot gyűjtenek a látogatókról, sütiket vagy harmadik féltől származó követőkódot használnak, figyelik a beágyazott tartalommal kapcsolatos felhasználói viselkedést, ha rendelkezünk felhasználói fiókkal és be vagyunk jelentkezve az oldalra.

 

A vállalkozás egyes feladatok elvégzéséhez külsős adatfeldolgozókat vesz igénybe

Tárhely szolgáltatás

  • Paragon Internet Group Limited
    Weboldal: https://www.webfaction.com
    Cím: Egyesült Királyság Haynes, The old vinyl Factory 5 emelet UB31HA
    Egyéb elérhetőség: https://www.webfaction.com/contact/
    Adószám: 182147021
  • Kezelt adatok: a weboldal teljes tartalma, webshopban történt vásárlások adatai, kapcsolatfelvételi űrlap adatai, az összes IP cím, amelyről a weboldalamat meglátogatták.
  • Az adatkezelés célja: a weboldal fizikai helyének biztosítása

Weboldal biztonság biztosítás

  • Cloudflare Inc. Weboldal: https://www.cloudflare.com Cím: 25 Lavington Street 2nd Floor London SE1 0NZ, Egyéb elérhetőség: [email protected].
  • Kezelt adatok: az összes IP cím, amelyről a weboldalamat meglátogatták.
  • Adatkezelés célja: a weboldal és a látogatói adatok biztonságának megőrzése.

Webfejlesztő feladatok

  • Herve Jeremy
    E-mail: szia(kukac)adriennherve(pont)com
    Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út. 4/a
    Telefon:06 húsz 315 7598
  • Kezelt adatok: a weboldal teljes tartalma, webshopban történt vásárlások adatai, kapcsolatfelvételi űrlap adatai, az összes IP cím, amelyről a weboldalamat meglátogatták.
  • Az adatkezelés célja: a weboldal fejlesztések és karbantartási munkák elvégzése

Könyvelési feladatok

  • Név: Mérleg 2 Bt
    Cím: 1033 Budapest, Kaszásdűlő utca 1-3. Fsz.
    Elérhetőség: merleg2bt(kukac)gmail(pont)com
    Adószám: 28614180-2-41
  • Kezelt adatok: számlatömbök
  • Az adatkezelés célja: könyvelési feladatok és számlázás

Igénybe vett webes szolgáltatók

Google Inc.,

  • Cím: 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA, további elérhetőségek
  • Google adatvédelme és adatvédelmi elvei
  • Igénybe vett szolgáltatások:
    • Gmail – levelező rendszer
    • Google Analytics (adatvédelmielvei) – analitika
    • Google Drive – felhőben történő adat és fájl tárolás, valamint online dokumentum kezelés

Automattic Inc.

Dropbox International Unlimited Company

 

Látogatók, ajánlatkérők, akciókban részvevők és ügyfelek ( továbbiakban érintettek) jogai

Hozzáféréshez való jog:

Az érintettek jogosultak tájékoztatást kérni arról, hogy hogyan kezelem a személyes adataikat, és mely adataikat kezelem. Másolatot is kérhetnek a kezelt személyes adatokról, amiért észszerű mértékű adminisztrációs díjat számolhatok fel. A nem megvásárolt fényképekről csak vízjellel ellátott képet küldök. Ha elektronikus úton érkezett hozzám ez a kérelem, akkor az adatokat is így kell átadnom, mégpedig széles körben használt elektronikus formátumban.

Helyesbítéshez való jog:

Az érintettek kérhetik a pontatlan, vagy hiányos személyes adatok módosítását, illetve ezek kiegészítését kérhetik, amit indokolatlan késedelem nélkül meg is teszek. Értelemszerűen a helyesbítés joga nem terjed ki a fényképfelvételek tartalmának módosítására.

Törléshez való jog:

Az érintettek kérhetik, hogy töröljem a rájuk vonatkozó személyes adatokat, amelyet indokolatlan késedelem nélkül meg is teszek, amennyiben:

  • a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtöttem,
  • ügyfelem visszavonta a hozzájárulását a személyes adatai kezeléséhez, és nincs más jogalap a kezelésre,
  • megbízóm tiltakozik az adatkezelés ellen és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre,
  • jogellenesen kezelem a személyes adatait,
  • jogszabályban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell stb.

Nem törlöm a kérelemmel érintett személyes adatokat, amennyiben:

  • jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kell a személyes adat,
  • jogszabály írja elő a személyes adatok kezelését.

Amennyiben olyan fénykép törlését kéri az érintett, melyek  publikálási illetve nyilvánosan használati jogáról előzetesen írásban (szerződés vagy e-mail) nyilatkozott, és ezért valamilyen kompenzációt kapott (pl.: fotózás szolgáltatást, vagy kifizetett képeken felüli ajándék képeket), úgy törlés esetén a publikálási jogért kapott szolgáltatás vagy termék értékének megfelelő anyagi kompenzációt kérhetek.

Ha a törlési kérelemmel érintett személyes adatokat már nyilvánosságra hoztam, megteszem az észszerűen elvárható lépéseket annak érdekében, hogy minden más adatkezelőt tájékoztassak megbízóm döntéséről. Az ellenőrizhetetlen megosztásokért, letöltésekért nem tudok felelősséget vállalni.

Az adatkezelés korlátozásához való jog

Bizonyos esetekben az érintett korlátozhatja a személyes adataik kezelését, így például:

  • ha vitatja az adatok pontosságát, a tisztázásig;
  • ha jogellenes az adatkezelésem, de ellenzi az adatok törlését, helyette a korlátozást választja;
  • ha már nincs szükségem a személyes adatokra, de az érintettnek igen, jogi igény előterjesztéséhez, érvényesítéséhez;
  • ha az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen, de úgy ítélem meg, hogy jogos indokaim elsőbbséget élveznek a tiltakozással szemben, a tisztázásig.

Az adathordozhatóság joga

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az az adatkezelő, amelynek a személyes adatokat a rendelkezésére bocsátotta.

Ezek alól kivételt képeznek a fényképek, melyek természetüknél fogva egyszerre adatok és termékek. A fényképeket a “Fényképek (képmások) kezelése” bekezdésben tárgyalt ideig és módon őrzöm. A átadásra került, kifizetett vagy ajándékozott képeket ebben az időszakban tudom átadni, a ki nem fizetett képeket vízjellel ellátva tudom megmutatni. A képek más adatkezelőkhöz való továbbítása azonban csak kölcsönös megállapodás után lehetséges, a képeken fennálló szerzői jog miatt.

Tiltakozáshoz való jog

Az érintettnek akkor van lehetősége tiltakozásra a személyes adatai kezelése ellen, ha közvetlen üzletszerzési céllal kezelem ezeket az adatokat, vagy profilakotást végzek. Ebben az esetben az érintett megtilthatja a személyes adatai kezelését. Tiltakozás esetén az adatkezelést megszüntetem. Tiltakozhat az érintett abban az esetben is, ha jogos érdekre alapoztam az adatkezelést, de ilyen jogalap nem szerepel jelenleg adatkezelési műveleteim között.

Automatizált döntéshozatallal és a profilaklotással kapcsolatos jogok

A vállalkozásban nem történik automatizált döntéshozatal és profilalkotással sem foglalkozom.

 

Panasz esetén

Amennyiben vállalkozásom az adatkezelési elveket megsérti, az érintettek a bíróság előtt gyakorolhatják jogérvényesítési lehetőségeiket, polgári per keretében. A per elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik.

A per az érintettek lakhelye szerinti törvényszék előtt is megindítható (a törvényszékek felsorolását és elérhetőségét az alábbi linken keresztül lehet megtekinteni: http://birosag.hu/torvenyszekek ).

Az érintettek továbbá bármilyen személyes adattal kapcsolatos panasszal, kérdéssel felkereshetik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is ( 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C; postacím: 1530 Budapest, Pf.: 5. ).

 

A megfelelő biztonság

Vállalkozásom megfelelő biztonsági intézkedésekkel gondoskodik arról, hogy a személyes adatokat védje többek között a jogosulatlan hozzáférés ellen, a téves nyilvánosságra hozatal ellen vagy a jogosulatlan megváltoztatása ellen.  A megfelelő biztonsági intézkedések kialakítása során figyelembe vettem a tudomány és a technológia állását, az adatkezelés jellegét, hatókörét, körülményeit, céljait és a természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett változó valószínűségű és súlyosságú kockázatot.

 

Az érintett tájékoztatása az adatvédelmi incidensről

Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja az érintettet az adatvédelmi incidensről.

Az érintett részére adott tájékoztatásban világosan és közérthetően ismertetni kell az adatvédelmi incidens jellegét, és közölni kell a további tájékoztatást nyújtó kapcsolattartó nevét és elérhetőségeit; ismertetni kell az adatvédelmi incidensből eredő, valószínűsíthető következményeket; ismertetni kell az adatkezelő által az adatvédelmi incidens orvoslására tett vagy tervezett intézkedéseket, beleértve adott esetben az adatvédelmi incidensből eredő esetleges hátrányos következmények enyhítését célzó intézkedéseket.

Az érintettet nem kell tájékoztatni, ha a következő feltételek bármelyike teljesül:

  • az adatkezelő megfelelő technikai és szervezési védelmi intézkedéseket hajtott végre, és ezeket az intézkedéseket az adatvédelmi incidens által érintett adatok tekintetében alkalmazták, különösen azokat az intézkedéseket – mint például a titkosítás alkalmazása –, amelyek a személyes adatokhoz való hozzáférésre fel nem jogosított személyek számára értelmezhetetlenné teszik az adatokat;
  • az adatkezelő az adatvédelmi incidenst követően olyan további intézkedéseket tett, amelyek biztosítják, hogy az érintett jogaira és szabadságaira jelentett, magas kockázat a továbbiakban valószínűsíthetően nem valósul meg;
  • a tájékoztatás aránytalan erőfeszítést tenne szükségessé. Ilyen esetekben az érintetteket nyilvánosan közzétett információk útján kell tájékoztatni, vagy olyan hasonló intézkedést kell hozni, amely biztosítja az érintettek hasonlóan hatékony tájékoztatását.

Ha az adatkezelő még nem értesítette az érintettet az adatvédelmi incidensről, a felügyeleti hatóság, miután mérlegelte, hogy az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár-e, elrendelheti az érintett tájékoztatását.

 

Adatvédelmi incidens bejelentése a hatóságnak

Az adatvédelmi incidenst az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, és ha lehetséges, legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, bejelenti az 55. cikk alapján illetékes felügyeleti hatóságnak, kivéve, ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ha a bejelentés nem történik meg 72 órán belül, mellékelni kell hozzá a késedelem igazolására szolgáló indokokat is.

 

Az adatkezelések jogalapjának meghatározásakor ezeket a jogszabályokat vettem figyelembe:

  • A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016. április 27.)
  • évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (a továbbiakban: Infotv.)
  • évi CVIII. törvény – az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (főképp a 13/A. §-a)
  • évi XLVII. törvény – a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról;
  • évi XLVIII. törvény – a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (különösen a 6.§-a)
  • évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról
  • évi C. törvény az elektronikus hírközlésről (kifejezetten a 155.§-a)
  • 16/2011. sz. vélemény a viselkedésalapú online reklám bevált gyakorlatára vonatkozó EASA/IAB-ajánlásról
  • A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlása az előzetes tájékoztatás adatvédelmi követelményeiről
  • A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 169. § 2. bekezdése
  • Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről